Monday, October 23, 2017

តើពិតទេ ស្រាបៀរធ្វើអោយអ្នកផឹកធាត់ជ្រុល?

មាន​តែ​ផលិត​ផល​ឧបភោគ​បរិភោគ​ពពួក​ស្រាបៀរ និងសុរាទេ ដែល​គ្មាន​ដាក់​ផ្លា​ក​លម្អិត​អំពី​ធាតុផ្សំ និង​កំរិត​ថាមពល​ផ្តល់​ដោយ​ភេសជ្ជៈ​នោះ​ទេ។ ជា​ទូទៅ​អ្នក​លក់​ស្រាបៀរ​តែង​ឃោសនា​អួត​អាង​ថា​ស្រាបៀរមិន​សូវ​ផ្តល់​ថាម​ពល និង​មិន​ធ្វើ​ឱ្យ​ធាត់​ទេ។ ពាក្យ​សំអាង​នេះ​មិន​ខុស​ឡើយ ! ព្រោះថា ក្នុង​១០០​មីល្លី​លីត្រ ស្រាបៀរ​វាផ្តល់​ថាម​ពល​ប្រមាណ​៤៦​គីឡូ​កា​ឡូ​រី ស្រា​ក្រហម វីស្គី។

ក៏ប៉ុន្តែ​នៅ​ក្នុង​ស្ថាន​ភាព​ជាក់​ស្តែង តើនរណា​ទទួល​ទាន​ស្រាបៀម្តង​១០០​មីល្លី​លីត្រ? ស្រាបៀរ​ដាក់​ជូន​ភ្ញៀវ​មួយ​កែវ​ស្តង់​ដារ​មានបរិមាណ​ដល់​ទៅ ២៥០មីល្លី​លីត្រ (មួយកំប៉ុង៣៣០ មីល្លីលីត្រ) ដែល​ផ្តល់​ថាម​ពល​ដល់​ទៅ ១២០ គីឡូកាឡូរី​ឯណោះ ទល់​នឹង​១០០Kcal សម្រាប់​ស្រាក្រហម​មួយកែវ (១២៥ម.ល.) ឬ៧០Kcal សម្រាប់​មួយ​កែវ​វីស្គី (៣០ម.ល.)។

នេះ​មិន​មែន​ជា​ការ​ណែនាំ​ឱ្យ​អ្នក​ប្តូរ​ទម្លាប់​ទទួល​ទាន​ស្រាបៀ​ទៅ​ទទួល​ទាន​ស្រា​ក្រហម ឬវីស្គី ឬ​ពពួក​ស្រា​ខ្លាំង​នោះ​ឡើយ តែ​ជា​ការ​ដាស់​ស្មារតី​លោក​អ្នក​ឱ្យ​ជ្រួត​ជ្រាប​អំពី​ផល​វិបាក​នៃ​ស្រាបៀ​ចំពោះ​សរីរាង្គ​កាយ ដោយ​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​ទទួល​ទាន​វា​ឡើង​ទម្ងន់។ ជា​ថ្មី​ម្តង​ទៀត គ្រប់​សារ​ធាតុ​អាល់​កុលសុទ្ធ​តែ​ផ្តល់​ថាមពល​ខ្លាំង។ ក្នុង​មួយ​ក្រាម​អាល់​កុល មាន​ផ្ទុក​ថាមពល​ដល់​ទៅ ៧ គីឡូ​កាល់​ឡូរី ពោល​គឺ​ស្មើ​នឹង​ទទួល​ទាន​ប៊ឺមួយ​ក្រាមដូច​យ៉ាង​នេះ​ដែរ។

ដើម្បី​សម្រួល ការគិត សូមអ្នកដែលនិយម​ពិសារ​ស្រាបៀរ​ទាំង​អស់​ចង​ចាំ​ថា ស្រាបៀរ​កំប៉ុង ឬស្រាបៀរ​ដប ឬកាច់ក្តី វាដែលមានកម្រិត​អត្រាជាតិ​អាល់​កុល ៥% នោះ​គឺវា​ស្មើ​នឹង​មាន​ជាតិ​អាល់​កុលរហូតដល់ ៤៤ក្រាមឯណោះ​។

ដូច្នេះ បើ​យើង​សរុម​មក​វិញ​មក​គឺ​ថា ក្រៅអំពី​ហានិភ័យ​ជួប​គ្រោះ​កើត​ជំងឺ​មហារីក ក្រិនថ្លើម ស្រាបៀអាច​រួម​ចំណែក​យ៉ាង​ខ្លាំង​ឱ្យ​យើង​ឡើង​ទម្ងន់ មាន​ជំងឺ​ធាត់​ជ្រុល និង​មាន​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​បេះដូងថែម​ទៀត​ផង។

No comments:

Post a Comment